OVERGANGSALDER

Hvad er det første tegn på overgangsalderen?
Ved du hvad det betyder?

OVERGANGSALDER

OVERGANGSALDER

Hvad er det første tegn på overgangsalderen?
Ved du hvad det betyder?

OVERGANGSALDER

“Overgangsalderen er perioden omkring den sidste menstruation. Når man ikke har haft menstruation i et år, er man i menopause. Klimakteriet betegner også overgangsalderen. Forandringer og symptomer i overgangsalderen opstår, fordi æggestokkene ophører med at producere det kvindelige kønshormon, østrogen.

Menopausen indtræffer normalt mellem 45-55 årsalderen hos de fleste kvinder. Overgangsalderen begynder nogle år før den sidste menstruation. Når man nærmer sig menopausen, kan der være tegn i form af uregelmæssig blødning og symptomer såsom hedeture. Nogle kvinder oplever ingen gener overhovedet i forbindelse med overgangsalderen – blødningerne stopper bare, enten gradvist eller pludseligt. De fleste oplever dog symptomer i varierende grad, og nogle bliver så påvirkede af det, at de har brug for behandling.

Kvinder, der har gennemgået fjernelse af livmoderen før overgangsalderen, oplever overgangsalderens symptomer på samme måde som andre kvinder. Hvis æggestokkene ikke fjernes under operationen, bevarer de deres normale hormonproduktion, og kvinden vil først opleve symptomer på overgangsalderen på samme tidspunkt som andre kvinder.”

Symptomerne

“Uregelmæssigheder i menstruationen Det er almindeligt med uregelmæssige blødninger i forbindelse med overgangsalderen. Hos visse kvinder begynder dette allerede i 40-årsalderen. Nogle kvinder kan opleve kraftige menstruationsblødninger, mens det for andre bliver sjældnere og uregelmæssige blødninger. I de sidste år før menopausen kan mange opleve varierende blødningsmønstre, hvor der skiftevis kan være måneder uden blødning, perioder med uregelmæssige og hyppige menstruationer samt andre perioder med mere normale menstruationer. Det er karakteristisk for overgangsalderen, at blødningerne bliver uforudsigelige og varierende. De fleste kvinder oplever mindre og mindre hyppige blødninger op til menopausen.”

“Varme- og svedeture
Når mængden af østrogenhormonet i kroppen falder i overgangsalderen, bliver man mere følsom over for temperaturændringer. Selv en lille temperaturstigning er tilstrækkelig til at få kroppen til at forsøge at slippe af med varmen. Det er årsagen til hedeture, som de fleste kvinder oplever i større eller mindre grad i overgangsalderen. Nogle kvinder har måske kun få eller ingen hedeture, mens andre kan opleve op til 100 om dagen og fortsætte med at have dem, selv efter de er fyldt 70 år.

Hedeture kan begynde med en forvarsel, hvor man føler, at en hedetur er på vej. Derefter kommer en meget intens varmefornemmelse, især i ansigtet og på overkroppen. Nogle sveder også kraftigt. En hedetur kan vare i nogle få minutter og ledsages ofte af uro og hjertebanken. Hedeture forekommer hyppigst om natten. Hvis man har mange natlige hedeture, kan det påvirke søvnkvaliteten og ens daglige præstation.

Mange oplever, at indtagelse af kaffe, alkohol, stærkt krydret mad, stress og varme omgivelser kan udløse hedeture.

Før menopausen kan der forekomme hedeture lige før eller under menstruationen. Efter menopausen er hedeturene mest udtalte i de første år og aftager gradvist. En femtedel af kvinderne har stadig symptomer fem år efter menopausen, og hos nogle kan generne vare i 10 år eller mere.

Ændringer i slimhinderne
Når østrogenet forsvinder efter menopausen, bliver slimhinderne i underlivet tyndere og mere følsomme. Ændringerne i urinblæren og urinrøret kan øge risikoen for blærebetændelse. Tynde, tørre og følsomme slimhinder i skeden kan give problemer i forbindelse med samleje.

Slimhinderne andre steder i kroppen kan også ændre sig. Det er for eksempel ikke usædvanligt at opleve tørre øjne efter overgangsalderen, hvilket kan give problemer for dem, der bruger kontaktlinser.”

“Hvad er de første indikationer på overgangsalderen?
Kroppen sender adskillige signaler. Varmeanfald, tørhed i slimhinderne, hovedpine og ømme bryster er blot nogle af kroppens signaler under overgangsalderen. Her kan du få et overblik over de mest almindelige tegn på, at du er i overgangsalderen. Der eksisterer faktisk flere symptomer i forbindelse med overgangsalderen, som du kan være opmærksom på.”

“Emotionelle symptomer Nogle kvinder oplever følelsesmæssige udfordringer i forbindelse med overgangsalderen, især hvis de tidligere har haft depression eller oplevet humørsvingninger i forbindelse med graviditet og menstruation. Hvis søvnforstyrrelser på grund af hedeture resulterer i dårlig nattesøvn, kan dette også påvirke ens daglige energiniveau negativt. Overgangsalderen markerer et afgørende punkt i livet, og hvis forandringen opfattes negativt, kan det øge risikoen for psykiske symptomer. Dog kommer de fleste kvinder igennem overgangsalderen på en positiv måde og ser optimistisk på den nye fase i deres liv.”

Alle kvinder skal igennem denne tid, nogle med store gener både mentalt og fysisk. Sammen kan vi mindske generne og finde ud af, hvad din krop præcist har brug for, for at kunne komme igennem denne fase med glæde.